Синуси и синузит какво представляват двата термина
Синуси, синозит, проблем - Риноджермина
Синуси и синузит – какво представляват двата термина и каква е връзката помежду им

Синуси и синузит – какво представляват двата термина и каква е връзката помежду им?

Синуси и синузит – какво представляват двата термина. Връзката помежду им. Синусите са медицинското наименование на така наречените околоносни кухини. Синусите представляват разклонени и изпълнени с въздух пространства в костите в областта на носа (своеобразен лабиринт от кухини в околоносните пространства), които въпреки изолираността си, все пак са свързани с носната кухина чрез отвори, през които се дренират. От физиологична гледна точка, синусите нямат пряко влияние за функционирането на организма. По-скоро са установени косвени взаимоотношения. Например синусите придават тембъра на гласа на човек. Също така предварително затоплят и овлажняват въздуха, наличен в кухините, който в последствие се смесва с влизащия през носа въздух. В следствие на анатомичните си особености, представлявайки (топло, влажно и тъмно място), не се изключва възможността в синусите да се развият различни инфекции. Процеса на възпаление на синусите се нарича синузит или още, познат сред населението, като синуит. Най-често възпалителния процес, преминава от носната лигавица към кухината на синусите, за да се развие така наречения синузит. Като цяло заболяването синузит е динамично заболяване с редуващи се периоди на обостряне и затихване. Статистически данни показват, че около 10 милиона души се разболяват всяка година от синузит и то само на територията на Европа. Заболяването синузит проявява своите пикови през студените дни – есен, през зимата и рано напролет.

Какви са причините за поява на синузит?

 

Какви са причините за поява на синузит? Причините за поява на синузит се обясняват с причините, довели до появата на възпалителен процес. Причините за развиването на възпалителен процес, могат да бъдат добре познатите, свободно циркулиращи в пространството, бактерии, вируси, алергени и дори в по-редки случаи гъбички, които в случая се явяват първоизточника на инфекцията. Достигнали синусите, тези патогени причиняват възпаление/инфекция, наречено синузит.
Една от най-честите причини за появата на синузит, си остава обикновената хрема (ринит). Ако една хрема се проточи повече от 7 дни, означава, че зад нея се крие някакъв възпалителен процес. Като други причини за поява на синузит са: изкривена носна преграда, увеличена трета сливица, полипи на носа, проблеми със зъбите, сенна хрема и различни алергени, чуждо тяло в носа, цигарен дим, травма, резки промени в атмосферното налягане, хормонален дисбаланс – характерен за бременни жени и др.

Кои са видовете синузит?

Какви са видовете синузит? Риноджермина - помага!
Видове синузит и диагнозата от лекар

Кои са видовете синузит? Според остротата на протичане на възпалението и продължителността му, видовете синузит се делят на:

 • Остър синузит – до 4 седмици
 • Подостър синузит – 4-8 седмици
 • Хроничен синузит – над 3 месеца

Според анатомичното разположение на самите синуси и тяхното конкретно засягане, видовете синузит допълнително се делят на:

 • Максиларен синузит
 • Етмоидален синузит
 • Фронтален синузит
 • Сфеноидален синузит
 • Пан синузит

Много е важна навременната консултация с УНГ специалист при съмнения за синузит. Ранното откриване на синузита е от изключително значение за успешно му лечение, защото нелекуваните остри форми на синузит с времето често хронифицират и могат да преминат в отит или ангина. Неправилно лечение на синузит, съпроводено с отслабен имунитет, могат да доведат, макар и рядко, до много по-сериозни усложнения за организма.

Характерни симптоми, с които можем да разпознаем появата на синузит.
Характерни симптоми, с които можем да разпознаем появата на синузит. Най-честите симптоми, които са характерни за синузит са: болка в синусите (лицева болка, разпростираща се към челото или зъбите); носна секреция; запушване и зачервяване на носа; силно главоболие; световъртеж; дразнеща кашлица; възпалено гърло и дрезгав глас. Клиничната картина при деца и възрастни се различава, както в интензитета на протичане на симптоматиката, така и в продължителността. Когато говорим за синузит при деца, много често той се охарактеризира с появява на хрема с гъст секрет, обикновено за повече от 10 дни, оток около очите, нощна кашлица. При възрастните, синузита е съпроводен със следната клинична картина: наличие на хрема съпроводена със стичане на секрет отзад в гърлото, липса или намалено обоняние, болка в главата в зоната около синусите при навеждане напред, болка в ушите, болка в гърлото, кашлица, лош дъх, оток около очите и повишена температура. Поставянето на точна диагноза синузит е важно, защото факт е, че само ½, до максимум 2/3 от пациентите с подобни симптоми, действително имат синузит, а другите не, в резултат на което не трябва да се третират или причисляват към тази група болни.
Какво трябва да правим при синузит?
Какво трябва да правим при синузит? На първо място остава медикаментозното лечение, но в никакъв случай самолечението. Необходимо е консултация с лекар за правилното диагностициране на проблема синузит и последвало назначаване и проследяване на ефективността на лечението. Поставянето на правилна диагноза е комплексен метод от събиране на данни. На първо място остава добре снетата анамнеза от лекаря (задаване на въпроси за събиране на данни за история на заболяването при конкретния пациент и оценка на симптоматиката). Назначават се и се събират данни от лабораторни кръвни изследвания. В някои случаи се прави рентген на околоносни синуси и/или компютърна томография, ако е необходимо. Пускат се проби за микробиология в случаите на хронични прояви на синузит. Освен медикаментозно лечение, съществуват и други методи, които биха могли да облекчат симптомите, свързани със състоянието синузит и евентуално да намалят възпалителния процес. Повечето от тези методи са средства за физиотерапия, но не и за излекуване. Въпреки това те са подходящи и ефективни като методи за профилактика и могат да се прилагат съпътстващо с лечението на синузит за облекчаване на симптомите свързани със заболяването, като например:

 • Носни промивки с морски солеви разтвори
 • Инхалация – дишане на пара
 • Правене на гаргари
 • Нагревки и налагане на топъл компрес върху засегнатите участъци
 • Добре е помещенията да се овлажняват
 • Приемане на повече течности
 • Отказването на цигарите
 • Избягването на цигарен дим и пушеци
 • Перфектна устна хигиена
 • Почивка и здравословно хранене
 • Лазер
 • В някой случаи, следствие на обостряне на ситуацията и липса на ефект от предходно описаните подходи, може да се стигне дори и хирургична намеса.

Синузит – любопитни факти!

Синузит - статистика - Риноджермина
Синузит и превенция – любопитни факти

Синузит – любопитни факти! Любопитен факт е, че антибиотиците обичайно не помагат за синузит, но се изписват повсеместно! Статистиката дава данни, че от всички предписани антибиотици на лица над 18 години в доболничната помощ, 15-20 % от всички тях са изписани за лечение на синузит. Въпроса тук е, дали всички тези хора реално имат нуждата от лечение с антибиотици. В отговор на изнесените данни, може да се добави следния факт, че поставена, диагнозата синузит почти винаги е следствие на вирусна инфекция, а не на бактериална такава, а на всички е известно, че антибиотиците не действат на вирусите. Дори в случаите на бактериална инфекция ако се стигне до такава, тя преминава сравнително леко за около седмица, ако не е съпроводена разбира се от някакви усложнения или срив в имунната система. Антибиотиците не помагат дори в случаите и на алергии. От друга страна резистентността на някои бактерии към някои антибиотици прави употребата им безсмислена в някои случаи. Тук може да се засегне и финансовия аспект в случая на нецелесъобразна терапия. Антибиотиците не са скъпи като цяло, но всеки лев, похарчен за ненужно лекарство, е хвърлен на вятъра.
Кога антибиотиците са наистина необходими? Все пак антибиотиците са спасили живота на милиони хора през годините. Употребата им е необходима само при усложнена клинична картина, когато симптомите на синузит продължават повече от седмица или в случаите, в които е започнало подобрение с последвало влошаване или симптомите са много тежки от самото начало. Обезпокояващи симптоми при синузит, които са основание за незабавно започване на антибиотично лечение, са: температура над 38.5 градуса, силна болка и напрежение над синусите, кожни прояви, като бързопреходни зачервявания и затопляния на кожата. Някои лекари препоръчват ЯМР-изследване, когато подозират синузит, но това изследване е необходимо само при рецидивиращ (хроничен) синузит или се обсъжда хирургия на синусите.

Синузит – заключение

Синузит – заключение. Тук е мястото, където трябва да обясним необходимостта от профилактика на подобни пациенти със синузит. Подобно на познатата за всеки пробиотична терапия, се налага подобна такава, за носа, с фокус възстановяване на назалната лигавица. Такава терапия може да се провежда с продукта RINOGERMINA спрей. RINOGERMINA спрей е медицинско изделие за профилактика и лечение на хронични заболявания, какъвто е синузита, съпроводен с липса или вече компрометирана назална сапрофитна флора. Това е нов подход за лечение, с цел да се ограничи и/или премахне нуждата от употреба на антибиотици. Продуктът се дава по схема за 3 до 5 последователни месеци, за по-добрата клинична устойчивост на организма срещу инфекциите в носа и назофаринкса. Ежемесечна употреба на препарата е необходима, с цел периодично да се подсилва и обогатява назалната лигавица с добрите сапрофитни (пробиотични) култури. Освен това се препоръчва употребата на RINOGERMINA спрей и след всяка антибиотична терапия с цел по-бързото възстановяване на анатомичната цялост и устойчивост на назалната лигавица като защитна бариера на организма срещу патогените.